​XCeed - en sporty ny crossover fra Kia

XCeed er en helt ny crossover fra Kia, og fjerde modell i Ceed-rangen. XCeed kombinerer de praktiske egenskapene til en SUV med sporty design og engasjerende kjøreegenskaper.

"Nye XCeed kommer for salg mot slutten av året, og vi gleder oss til å introdusere den på det norske markedet. Tidlig neste år kommer varianten med ladbar hybrid drivlinje", sier Irene Solstad, Kia-sjef hos den norske importøren Bertel O. Steen.

Kompaktklassen er det nest største segmentet i det europeiske bilmarkedet, og med nye XCeed viser Kia sin bredde, og ambisjon om å satse i denne klassen. “Det er økende etterspørsel etter biler som er mer dynamiske enn de tradisjonelle SUV’ene, både med tanke på utseende og kjøreegenskaper. Men, kundene vil ikke kompromisse på de praktiske egenskapene en større bil gir. Nye XCeed møter disse behovene”, sier Emilio Herrera, sjef for Kia Motors i Europa.

Et sporty alternativ til den tradisjonelle SUV
Nye XCeed er designet på Kias designsenter i Frankfurt, under ledelse av Gregory Guillaume, Vice President Design i Kia Motors Europa.

XCeed er mer dynamisk enn de høyere konkurrentene, og skiller seg klart fra resten av Ceed-modellene med et mer kupé-aktig utseende; designet lavere enn en SUV, men med høyere bakkeklaring enn en kombi.

XCeed er bredere enn Ceed kombi, har en mer fremtredende grill og større luftinntak. Hovedlys med de velkjente ‘ice cube’ LED lysene har nytt design, og nye baklys gir en slank LED lyssignatur. Horisontale linjer over bakluke og støtfanger gir et bredere og mer stabilt uttrykk. Høyere bakkeklaring (184 mm med 18 tommers dekk) understreker det robuste utseendet. Den nye crossoveren leveres i 12 ulike farger, hvor Quantum Yellow er unik for denne modellen.

God plass i kupé og bagasjerom
Interiøret er en videreføring fra Ceed-modellene, med en midtkonsoll orientert mot fører, og en stor infotainmentskjerm som preger dashboardet. Materialkvaliteten er høy, med detaljer i satin krom og valg mellom flere ulike stoff, skinn og farger.

Selv om den er kompakt, er XCeed smart innredet med god plass i kupé og bagasjerom. Den plasserer seg mellom Ceed kombi og Sportage med en lengde på 4.395 mm og høyde på 1.490 mm. Den er 85 mm lenger og 43 mm høyere enn Ceed kombi, og 90 mm kortere og 155 mm lavere enn Sportage.

Bagasjerommet er på 426 liter (VDA), og med baksetene nedslått er kapasiteten på 1.378 liter. Praktisk innredet med seter som kan splittes 40:20:40, bagasjeromsgulv som kan stilles i to posisjoner, og elektrisk bakluke med håndfri funksjon.

Tilkobling og sikkerhetssystemer
XCeed er blant de første bilene som kommer med Kias UVO Connect telematikksystem og en 10,25 tommers TFT-LCD skjerm for å betjene smarttelefon og infotainment-system.

Via skjermen og smarttelefon får man data, og bilens SIM kort brukes for å motta og oppdatere data i sanntid som trafikkinformasjon, værmelding og parkeringsmuligheter. Med UVO kan man også sende veibeskrivelse til navigasjonen fra sin smarttelefon før avreise og finne hvor bilen er parkert.

Systemet er kompatibelt både med Apple CarPlay og Android Auto, og to telefoner kan kobles til samtidig. Fører kan ha én visning, for eksempel navigasjon, mens en av passasjerene velger favorittsang eller sjekker værmeldingen.

XCeed er første modell med Kias nye heldigitale instrumentpanel Supervision på 12.3 tommer. En høyoppløselig skjerm på 1920x720-pixler erstatter de analoge instrumentene. Her vises blant annet informasjon om radio, telefonsamtaler, informasjon om kjøreturen og drivstofforbruk. Man får også navigasjonshenvisninger, og varsler fra aktivt sikkerhetsutstyr og førerassistentsystemer som for eksempel tretthetsvarsel. Det nye Supervision instrumentpanelet vil være tilgjengelig som ekstrautstyr på XCeed, avhengig av utstyrsnivå.

XCeed kommer med en rekke førerassistent- og sikkerhetssystemer. Dette inkluderer blant annet Smart Cruise Control, blindsonevarsling, automatisk nødbremsesystem med fotgjengergjenkjenning, Intelligent Speed Limit Warning, parkeringsassistanse, filholder, fjernlysassistent og tretthetsvarsel. Lane Following Assist (LFA) er også tilgjengelig, autonom kjøring på nivå 2 som kontrollerer akselerasjon, bremsing og styring. LFA avdekker biler og veimerking for å holde bilen i rett fil og sikker avstand til biler foran.

Kjøreegenskaper tilpasset Europa
For å sikre at XCeed har den komfort og de kjøreegenskapene som er foretrukket av europeiske sjåfører, har bilen blitt testet på et bredere spekter av underlag og i mer varierte værforhold enn noen annen Kia- modell utviklet i Europa.

XCeed har sitt eget oppsett av understellet i forhold til de andre variantene av Ceed, og er på grunn av blant annet lavere tyngdepunkt mer engasjerende å kjøre i forhold til en typisk familie SUV.

Flere drivlinjer
Fra lansering kommer XCeed med tre ulike turbobensinmotorer, og to varianter av en dieselmotor, den reneste dieselmotoren produsert av Kia noensinne. Tidlig neste år kommer en 48V Mild hybrid, samt en Plug-in Hybrid.

Produksjonen starter i 3. kvartal på Kias fabrikk i Zilina, Slovakia, og på samme produksjonslinje som de andre Ceed modellene.

Del