Vojin, Predrag, Krsto og Bakri

Nytt liv i Norge

Vi ønsket å bli litt bedre kjent med Vojin, Predrag, Krsto og Bakri, og inviterte oss selv til et besøk på verkstedet til Lyngdal Karosseri & Auto.

Bulajic Vojin
Født i: Kosovo
Alder: 43 år
Familie: 3 barn
Stilling: Hovedansvar for bildekk
Ansatt siden: 2012

For 16 år siden søkte Bulajic Vojin asyl i Norge, sammen med kone og to barn. I begynnelsen bodde han i Lom i Gudbrandsdalen. Her begynte integreringsprosessen. Han gikk på skole og lærte seg norsk. Det tok ikke lang tid før han fikk sin første jobb i Norge, som vaktmester.
— Helt fra begynnelsen har jeg hatt gode opplevelser i Norge. Folk ønsket meg og familien min velkommen. Jeg følte meg akseptert. Det var viktig, og det ga meg en trygghet, forteller Bulajic.

Etter seks år i Lom fikk han grønt lys, og hans nye kommune ble Lyngdal. Her jobbet han først for Posten i fire år. Nå har han vært fast ansatt i Lyngdal Karosseri & Auto i fem år. Han har hovedansvar for dekk, og trives godt i jobben. På spørsmål om hva han liker best ved jobben, svarer han uten å tenke:
— Kollegaene mine! Jeg er utrolig glad og takknemlig for å ha så flotte kollegaer, og for at jeg trives så godt på jobben. Dette stedet ga meg muligheten til et godt liv sammen med familien min, uten mye stress.

Hans eldste sønn er 17 år og går på Farsund videregående skole, hans andre sønn er 16 år og går i tiende klasse på ungdomskolen, og hans yngste sønn er 8 år og går på barneskolen. Kona jobber på flyktningmottaket.
— Familien min og jeg føler at Norge er vårt andre hjemland, og vi har jo bodd her nesten halve livet, avslutter en fornøyd Bulajic.


Predrag Culibrk
Født i: Bosnia & Hercegovina
Alder: 51 år
Familie: Kone og 3 barn
Stilling: Bilmekaniker i Mercedes‐avdelingen
Ansatt siden: 2013

I 2009 kom Predrag til Norge med kone og tre barn. Arbeidsmarkedet og en framtid med flere muligheter, var grunnen til at de ønsket seg en ny start i Norge.
— Vi trives veldig godt her. Hele familien har en meningsfull hverdag. Vår eldste datter jobber som tannpleieassistent i Oslo. Hun fikk jobb rett etter fullført studium. Min mellomste studerer språk i Kristiansand, og sønnen vår går på barneskolen. Kona mi har også gått på skole, og nå jobber hun på et hjem for eldre.

Predrag forteller videre om arbeidsplassen og kollegaene. Han fullførte fagbrevet i hjemlandet i 1989, og etter å ha jobbet ett år på Karosserien, ble fagbrevet hans godkjent i Norge.
— Jeg kan ikke tro at det finnes så fantastiske mennesker, med så stor tålmodighet og toleranse, sier han og sikter til arbeidsplassen og kameratene. – De har støttet meg på så mange måter. Et lite eksempel er at de gjorde det mulig for meg å gå på voksenopplæringen på kveldstid, sånn at jeg kunne lære språket. I mitt hjemland ville jeg kanskje ikke blitt akseptert og respektert som jeg ble her.


Bakri Fahham
Født i: Syria
Alder: 29 år
Stilling: Hjelpearbeider Ansatt siden: 2015

Som flyktning fra Syria fant Bakri trygghet i Norge, og han har nå bodd i Lyngdal i nesten to år. Den ambisiøse 26‐åringen fikk jobb hos Lyngdal Karosseri & Auto etter bare ett år i Norge. Familien hans er fortsatt i Syria. Han bor alene, og gode kollegaer og en jobb med mange utviklingsmuligheter, gjør hverdagen meningsfull.
— Jeg synes Norge er et fantastisk og trygt land. De som jobber her er veldig hyggelige, og det er en morsom arbeidsplass. Alle snakker med hverandre, jobber og har det gøy, forteller Bakri mens han skifter dekk på en bil.


Ribac Krsto
Født i: Kosovo
Alder: 40 år
Familie: 2 barn
Stilling: Bilpleier Ansatt siden: 2012

Ribac er født i Kosovo. Han bodde i Serbia da han og hans daværende kone for ni år siden bestemte seg for å flytte til Norge med barna. Han har jobbet som bilpleier i fem år, og forteller at kollegaene betyr mye for ham.
— De er som en familie for meg. Hvert fjerde år tar vi en en tur til utlandet. Jeg har vært med til både Berlin og London, forteller Ribac.

På fritida spiller han fotball og tilbringer tid med barna sine.
— Jeg er kjempestolt av barna mine. De er aktive i sport; dattera mi trener håndball og sønnen min trener fotball i MK Mandal. Generelt er livet i Norge fantastisk, avslutter Ribac med et smil, før han forsetter med polering av bilen.
Humøret er en viktig fellesnevner.


Del